Endüstriyel Raf Sistemlerinin Periyodik Kontrolü
Endüstriyel raf sistemleri, firmalara ve işletmelere özgü özellikle lojistik sektöründe en verimli depolama ortamının oluşması ve işletmenin operasyonel sürecine en uygun çözümler sunması amaçlı kullanılan iş ekipmanlarındandır. İhtiyaca yönelik olarak farklı tiplerde tasarlanabilen raf sistemlerinin bir çok çeşidi ve öğesi bulunmaktadır.
Endüstriyel raf sistemleri çeşitleri arasında;
- Mekik
- Ayarlanabilir sırt sırta
- Mezanin raf sistemleri
- Asma
- Mekik
- Konsol kollu
- S/R Hareketli
- Kayar
- Drive-in İçine Girilebilir
- Depolama Asansörlü
gibi raf depolama sistemleri vardır.
Raf Periyodik Kontrolleri Neden Yapılır?
Endüstriyel raflar da iş ekipmanı sınıfı olarak İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği'ne göre periyodik kontrolleri yaptırılmalıdır. TS EN 15635 standardına göre endüstriyel rafların kontrolünün senede en az bir kez yapılması gerekmektedir.
Endüstriyel depolama rafları yapı olarak yıllarca dayanabilecek şekilde tasarlasa bile, çalışanlar üzerinde risk teşkil edebilecek bir çok hata veya kusur bulunabilmektedir. Bunlar arasında zamana bağlı olarak kullanılan malzemeye bağlı olarak yorulmalar, çarpmalar ezilmeler, forklift ve benzeri kazalar. Raf sisteminde zamanla yapılan değişiklikler ( Hasarlı ürünlerin değişimi, travers kat arası değişimleri, çapraz konfigürasyonundaki değişimler vb.), Montaj hataları gibi bir çok etmen raf taşıma kapasitesinin düşmesine kaza ihtimalinin artmasına sebep olabilmektedir.
TS EN 15635 standardına göre firma içi kontroller belirli periyotlar ile yine firma tarafından belirlenen istif ekipmanlarının güvenliğinden sorumlu (PRSES) kişi tarafından kontrol edilerek arıza ve bakım kayıtları alınmalıdır.
Endüstriyel Rafların Kontrol Prosedürü
Kontrol limitleri, raf elemanlarının sehim ve deformasyon limitlerini belirtir. Ayarlanabilir raflarda maksimum yükte, izin verilen sehim, travers uzunluğunun 200’e oranını geçemez. Bu oran konsol kollu raflarda 100’e oranını geçemez.
Kriter Limitleri
1 metrelik ölçüm aleti ile kiriş yönüne doğru dönmeye zorlanan açıklıklarda, kenar ile boşluk açıklığı( burkulma, ezilme, çarpma, gibi hasarlarda) 5 mm’yi geçmemelidir.
1 metrelik ölçüm aleti ile ilk şekildeki gibi kiriş yönünü dik kesen yönde oluşan çarpma, ezilme gibi hasarlarda boşluk 3 mm’yi geçmemelidir.
Her iki düzlemde de bükülerek hasar gören elemanlarda ise ölçümlerde boşluklar ile ölçü aleti arasındaki boşluklar toplamı 10 mm’yi geçmemelidir.
Ölçülen eleman türünün uzunluğu ve ölçüm aletinin uzunluğu ile izin verilen deformasyon miktarı doğru orantılı olarak değişmelidir.
Risk Sınıflandırması
Kırmızı Risk Seviyesi: Acil müdahale gerektiren çok ciddi hasar anlamına gelir. Yükleme yapılmamalıdır. Kırmızı risk seviyesi, yukarıdaki kriterlerde belirtildiği gibi ölçümlerde geçilmemesi gereken değerlerin 2 katını geçmiş ise; kırmızı risk seviyesi
olarak değerlendirilir.
Turuncu Risk Seviyesi: Mümkün olan en kısa sürede müdahale gerektiren tehlikeli hasar anlamına gelir. Yukarıda belirtilen ölçüm kriterlerindeki değerler aşılmış fakat 2 katını geçmemiş ise; turuncu risk seviyesi olarak değerlendirilir. 4 hafta içinde müdahale edilmez ise kırmızı risk seviyesi sınıfına girer.
Yeşil Seviye: Sadece gözetim gerektirdiği anlamı taşır. Yukarıdaki kriterlerde belirtilen değerler aşılmamış ise; yeşil seviye sınıfı olarak değerlendirilir. Hasar ölçüsü kaydedilir ve bir sonraki kontrolde tekrar ölçülür.
Siz de İstanbul için depolama endüstriyel raf sistemlerinizin periyodik kontrolü ve raf statiği için teklif al kısmından bize yazarak size en uygun teklifi alabilir ve değerlendirebilirsiniz.
0 Yorumlar